Rockgitarristen Bernie Marsden död – Torsdag 24 augusti 2023

Den brittiske rock- och bluesgitarristen och låtskrivaren Bernie Marsden avliden torsdag 24 augusti i en ålder av 72 år. Han föddes den 7 maj 1951 i Buckingham och är mest känd för sin tid i Whitesnake där han ihop med David Coverdale skrev flera av deras mest kända låtar.

Marsdens första professionella spelning var med gruppen UFO 1972. varefter han 1973 spelade med Glenn Cornick’s Wild Turkey och 1974 med Cozy Powell’s Hammer. Han var medlem i Babe Ruth som gav ut två album för Capitol Records; Stealin’ Home (1975) och Kid’s Stuff (1976). Därefter under en period bakom kortlivade trion Ian Paice, Tony Ashton och Jon Lord där han är med på deras album Malice In Wonderland från 1977.

Marsden var sedan med att bilda Whitesnake i London 1978 ihop med förre Deep Purple-sångaren David Coverdale och gitarristen Micky Moody. De fick stora framgångar och Marsden är med dem på de fem första albumen från Snakebite (1978) till Saints & Sinners (1982).

Bland låtar Bernie skrev ihop med Coverdale finns Fool For Your Loving, Walking In The Shadow Of the Blues, She’s A Woman, Lovehunter, Trouble, Child of Babylon, Rough And Ready och framförallt Here I Go Again vilken blev miljonsäljare och listetta i USA.

Bernie gav under tiden i Whitesnake även ut två soloalbum And About Time Too (1979) och Look at Me Now (1981). Han bildade gruppen Alaska vilka kom med två album 1984-85 och var därefter mestadels igång med soloprojekt.

Han spelade gärna blues och kom med albumet Green And Blues (1996) där han tolkade Peter Greens låtar. Bernie och Peter var goda vänner och umgicks ända till Greens död 2020.

Marsden spelade också gärna Rory Gallaghers repertoar på bl.a albumet Bernie Plays Rory från 2009

På Sweden Rock-festivalen 2011 spelade Bernie Marsden med Whitesnake live för första gången sedan 1981. Han var också med när Whitesnake gjorde turné genom att spela hela 1980 års album Ready And Willing i sin helhet igen hösten 2019. Han har även spelat med på Joe Bonamassas Blues Cruises

Aktiv upp i åren gav han på skivbolaget Conquest Music ut tre album 2021-2022 där han hyllade sina bluesidoler. Först Kings, ett tributalbum till Albert King, Freddie King och B.B King. Följt av Chess där han spelade låtar från skivbolaget Chess artister och sedan Trios med andra blueslåtar han inspirerats av.

Nedan samlings-dubbelCDn från 2006 Blues N’ Scales: A Snakeman’s Odyssey 1970–2004.

Marsden var också känd för sin stora samling av gitarrer vilka lär ha uppgått till över 200.

Jag har nu också läst ut hans självbiografi Where´s My Guitar i den upplaga som kom 2019. Rekommenderas.

.[2]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *