Eddie Skoller död – Söndag 27 augusti 2023

Den danske sångaren, musikern, låtskrivaren och entertainern Eddie Skoller avliden i Köpenhamn söndag 27 augusti. Han blev 79 år och föddes som Edward Ralf Skoller den 4 juni 1944 i St.Louis, Missouri med en svensk mamma och en judisk-rysk fader. Familjen emigrerade till Danmark 1950.

Han började som folksångare i slutet av 60-talet och hade som specialitet att göra danska humoristiska versioner av utländska låtar, gärna omgjorda barnvisor. Men spelade även in poplåtar och fick en hit i Danmark med sin cover av Simple Song Of Freedom. Nedan albumdebuten Sardinen Svømmer Og Andre Sange från 1969

I det tidiga 70-talet var han även med i flera musicaler. Han spelade Kung Herodes i Jesus Christ Superstar, Brad i Rocky Horror Pictureshow samt medverkade i danska Hair-uppsättningen.

En stor succé blev livealbumet En aften med Eddie Skoller där särskilt hans humoristiska tolkning av What Did You Learn In School Today blev ofta spelad även i svensk radio.

1979 introducerade han den komiska karaktären Hugo och fick stora framgångar med sina shower.

Som showartist och komiker uppträdde han ofta i Sverige, bland annat på Hamburger Börs i Stockholm. Han hade också egen TV-show producerad i Göteborg. Jag var på två av de inspelningarna. Minns särskilt ett fantastisk möte han hade med skådespelaren Peter Ustinov, Han hade även Tommy Steele som gäst. Samt unga norska stjärnskottet Sissel Kyrkjebö, Han gifte sig med den senare, ett förhållande som höll mellan 1993 och 2004 och de fick två döttrar.

Han sista LP kom 1995 och var tagen en från en jubileumshow på Tivoli i Köpenhamn.

Annat som kan nämnas är att hade en filmroll som jazzmusiker i den danska långfilmen Take It Easy 1986 och han gjorde 2020 en comeback i en konsertuppsättning av Jesus Christ Superstar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *