Jazzmusikern Bosse Broberg död – Lördag 26 augusti 2023

Jazztrumpetaren, kompositören, arrangören och orkesterledaren Bosse Broberg avliden den 26 augusti. Han föddes den 3 september 1937 i Ludvika. Efter studentexamen flyttade han 1958 till Uppsala för universitetsstudier och det blev mycket jazzmusik i lokala band på de olika studentnationerna.

Broberg kom tidigt att samarbeta med bandledaren Gugge Hedrenius från Stockholm och han blev medlem i dennes rhythm & blues-präglade orkester 1961. De kom att spela tillsammans i diverse konstellationer långt in på 2000-talet. Nedan en av tre LP Gugge Hedrenius Big Blues Band gav ut på Polar åren 1972-1976.

Sin första radiospelning gjorde han 1963 med tenorsaxofonisten Börje Fredriksson, med vilken han spelade ofta fram till säsongen 1964–65 då han efterträdde Bengt-Arne Wallin i Arne Domnérus band och dessutom ungefär samtidigt blev medlem i Radiobandet.

1966 anställdes han på Sveriges Radio som heltidsanställd chef för radiojazzen och han var den som det året tog initiativ till Radiojazzgruppen. Ett stjärnband med i grunden tolv musiker som med originalmaterial under decennier kom att göra många radioproduktioner och skivutgåvor. För den gruppen spelade han inte själv utan var dess producent. Kapellmästare var Arne Domnérus (1967–1978) och därefter Lennart Åberg fram till nedläggningen i mitten av 1980-talet.. Bland musiker fanns i starten Jan Johansson och Georg Riedel som på denna LP.

Broberg upprätthöll befattningen som radiojazzchef i 24 år. I början av 1990-talet återknöt han sin professionella musikaliska verksamhet. Han hade tidigare spelat med den amerikanske basisten Red Mitchell, med vilken han nu spelade in albumet West of the Moon, vilken fick Gyllene Skivan-utmärkelsen som bästa svenska jazzproduktion år 1994.

Från 1992 ledde Broberg sin egen 15-manna Nogenjagrupp (Non Generation Jazz Soloist Ensemble), vars medlemmar tillhörde den svenska jazzeliten och för vilken han själv komponerade och arrangerade allt material. Albumet Regni blev grammisnominerad år 1995 och följdes av Hommage à Maigret 1997 där gruppnamnet var Bosse Broberg And The Big Band. Efter detta med denna grupp även albumen Conspiracy In Five Flat (2001) och Zzzkaa’s Dance – Snakedreams ‎(2012).

Han spelar trumpet på Agneta Baumanns album Comes Love (1999) och Sentimental Lady (2002) och spelade i den senare upplagan av Uppsala-gruppen Good Morning Blues på en rad skivor från 1992.

I övrigt finns Broberg på skiva med bl.a Sandvik Big Band, Ann-Kristin Hedmark, Alice Babs, Charlie Norman, Viktoria Tolstoy, Berndt Egerbladh, Ove Lind och Claes Janson.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *