Gary Wright död – Måndag 4 september 2023

Den amerikanske sångaren, låtskrivaren och keyboardisten Gary Wright avliden den 4 september i Kalifornien. Han föddes den 26 april 1943 i Cresskill, New Jersey.

Garys musikerkarriär började dock i London där han 1967 var med att bilda gruppen Spooky Tooth. De fick skivkontrakt med Island Records i England, men fick sina framgångar på albumsidan i USA där de kom ut på A&M Records. Chris slutade precis efter att tredje albumet getts ut i december 1969.

Gary Wright arbetade därefter som producent ihop med Jimmy Miller, fick solokontrakt med A & M och kom med albumen Extraction (1970) och Footprint (1971) och hade samtidigt kortlivade bandet Wonderwheel. Med Mike Harrison kvar från original-gruppen återbildade han Spooky Tooth 1972-1974.

Gary var god vän med George Harrison och har spelat med på alla dennes album under 1970-talet ända från klassikern All Things Must Pass 1970. Han var en mycket efterfrågad studiomusiker nu och spelar på skivor med Joe Cocker, Elton John, Steve Winwood m.fl.

Han flyttade 1975 tillbaka till New Jersey och nu kom en rad verkligt framgångsrika album på Warner Brothers med The Dream Weaver (1975) som den verkliga storsäljaren med 2 miljoner sålda album bara i USA. Detta är ett av de första topplistade rockalbumen med enbart synthesisers. Titellåten och Love Is Alive nådde båda plats 2 på singellistan under 1976. Även uppföljaralbumet The Light Of Smiles från 1977 nådde Top 30

Jag har sett Gary live i Göteborg två gånger. Först när han spelade före Peter Frampton i Scandinavium i oktober 1976 och sedan när han ingick i Ringo Starrs All Starr Band på Lisebergs stora scen i juni 2011. Gary hade spelat med den gruppen första gången 2008.

Jag fick faktiskt också träffa Gary för en pratstund när han kom upp till oss på P4 Radio Göteborg en gång. Tyvärr inga bilder från den intervjun och jag är osäker på året. Troligen var det i samband med vad som blev hans sista album Connected från 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *