50 år sedan Gram Parsons död – Tisdag 19 september 2023

Den mycket inflytelserike countrysångaren, gitarristen och låtskrivaren Gram Parsons föddes som Ingram Cecil Connor III den 5 november 1946 i Winter Haven, Florida, men växte upp i lilla Waycross, Georgia. Han dog redan vid 26 års ålder i Joshua Tree, Kalifornien den 19 september 1973.

Gram var nyskapande i sitt sätt att blanda country, rhythm and blues, soul, folk och rock. Han var medlem i banden The International Submarine Band, The Byrds (under korta perioden fem månader, men här bidrog han till det banbrytande countryrockalbumet Sweetheart Of The Rodeo från 1968) och The Flying Burrito Brothers med de två fina albumen The Gilded Palace Of Sin (1969) och Burrito Deluxe (1970).

Med sina två soloalbum; GP och Grievous Angel skapade han två album som stått sig som mästerverk så här ett halvt sekel senare. Den förstnämnda kom ut i januari 1973 och den andra postumt i januari 1974,.

Grams minne lever kvar ännu ett halvsekel efter hans död. Jag spelar honom själv väldigt ofta och sätter honom nog direkt efter Hank Williams som countrymusikens främsta genom tiderna. Han fick en hel rockgeneration att lyssna på country och genom Emmylou Harris fördes facklan vidare.

Det skrivs ännu mycket om Gram Parsons. Här är en artikel i senaste Mojo över sex sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *