Lasse Berghagen död – Torsdag 19 oktober 2023

Lasse Berghagen avliden idag. Han föddes 13 maj 1945 i Enskede, Stockholm och blev 78 år gammal. Han var en av Sveriges genom tiderna mest folkkära artister.

Hans första singlar kom 1965 och LP-debuten nedan kom 1970 på skivbolaget Karusell. Den första singelhiten på Svensktoppen var Gunga-gunga 1969 och han fick in ytterligare över 30 låtar på den listan.

Bland hans mest kända låtar finns En kväll i juni, En enkel sång om frihet. Teddybjörnen Fredriksson, Lisa, Min kärlekssång till dej, Ding dong, Hålligång i skogen, Stockholm i mitt hjärta och Sträck ut din hand. Han tävlade i Melodifestivalen tre gånger och vann 1975 med Jennie, Jennie.

Berghagen var mellan 1994 och 2003 programledare för SVT:s långkörare Allsång på Skansen och medverkade 2010 i den första säsongen av Så mycket bättre.

Bland de många utmärkelserna finns SKAP-stipendiet 1970, TV-Kristallen för bästa underhållningsprogram 2010 och Cornelis Vreeswijks-stipendiet 2021. I motiveringen till det senare skriver i juryn sin motivering bl.a att han är ”en sann Cornelisvän vars låtsnickeri aldrig slutat dinga och donga”.

Han fick 2011 Lasse Dahlquist-stipendiet, 2012 Nils Ferlins stipendium Trubadurpriset och 2014 fick Berghagen av Evert Taube Stiftelsen mottaga Evert Taubes Sjösalapris med motiveringen: “Genom sina texter, musik och scenframträdande är Lasse vår tids Evert Taube”.

Förutom den rena musikkarriären har han spelat revyer och teater, skrivit flera barnböcker m.m..

Hela hans bredd får vi i läsa om i den färska självbiografin Hej Livet!. Rekommenderas.

Jag träffade honom några få gånger. Först när han kom för signering när jag jobbade nere på Åhléns skivavdelning på 1970-talet. Sedan mest minnesvärt när jag och Kent Börjesson spontant blev bjudna av honom på en bokförlagsfest.

Det var under Bokmässan när Brombergs hade ordnat en efterfest på en fiskekrog vid Kungstorget. Lasse ville spela några låtar, gav Kent 200 kr för att åka i taxi hem till sig och hämta ett par akustiska gitarrer. Sagt och gjort och det blev en skön musikstund under festen där Kent kompade den gode Lasse. Minns att författaren av Mambo Kings-boken, amerikanen Oscar Hijuelos var där och diggade utan att förstås förstå ett ord av texterna. Men skön stämning skapade han runt sig Lasse minsann. Detta var i september 1993, nästa prick 30 år sedan.

Sedan kom han upp till oss på P4 Radio Göteborg flera gånger genom åren. Alltid lika trevlig och lättpratad.

Jag såg honom tyvärr inte särskilt många gånger live, men minns mest en fin krogshow han gjorde på Trädgårn 1985.

På SVT Play finns nu bl.a ett fint porträtt på en timma inspelat 2020.

https://www.svtplay.se/video/jE4Bpdd/lasse-berghagen-en-blandning-av-sott-och-salt

Här finns också en timma där han var Lasse Kronérs sommargäst. Inspelat 2019.

https://www.svtplay.se/video/KQ7zpBJ/kroners-sommargaster/1-lasse-berghagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *