Joni Mitchell 80 år idag – Tisdag 7 november 2023

Singer/songwritern och musikern Joni Mitchell föddes den 7 november 1943 i Fort Macleod, Alberta. men växte upp i Saskatoon, Sakatschewan. Hennes riktiga namn är Roberta Joan Anderson. Hon får räknas till en av de mest legendariska och stilbildande artisterna inom populärmusiken. Hon har bl.a invalts i Songwriters Hall of Fame och Rock And Roll Hall of Fame 1997 och hon erhöll Polar Music Prize 1995

Joni började uppträda på mindre folkmusikklubbar i västra Kanada och var även gatumusiker i Toronto innan hon i mitten av 1960-talet kom till New York City .Samma år gifte hon sig med Chuck Mitchell och de bodde en period i Detroit, men när de skildes 1967 flyttade hon tillbaka till New York..

Hennes sånger som Urge for Going, Chelsea Morning, Both Sides, Now och The Circle Game spelades in av andra folksångare. När hon träffat David Crosby följde hon med denne till Los Angeles där hon fick ett skivkontrakt med Reprise Records och kom med sitt debutalbum Song To A Seagull 1968.

Redan nu var hon en stilbildare med sitt gitarrspel och pianoarrangemang och fick också stora framgångar med sina skivor, Särskilt det djupt personliga albumet Blue från 1971 har blivit en klassiker.

Joni Mitchell har aldrig varit något större singelhit-artist men har ändå fått några listplaceringar på Billboards Hot 100 som Big Yellow Taxi (1970), Carey (1871), You Turn Me On I´m A Radio (1972) ,Help Me och Free Man in Paris (båda 1974), De två senare från hennes bästsäljande album Court and Spark.

Hon lierade sig i mitten av 1970-talet gärna med framstående jazzmusiker som Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Pat Metheny och Herbie Hancock på bl.a albumen Hejira (1976) och Mingus (1979).

Mitchell har också alltid varit inne på måleri och har haft flera utställningar samt gjort omslagen till flera av sina album.

Hennes hittills sista studio album Shine kom 2007 och var då det första med nya sånger på nio år.

Det kan nämnas att hon under åren 1982-1994 var gift med sin skivproducent Larry Klein. På senare år har hon drabbats av ohälsa men gjorde sensationell comeback som liveartist under 2022. Vi har också numera fått ta del av flera samlingsskivor med arkivinspelningar.

Jonis enda konsert i Sverige kom i maj 1983 när hon kom till Konserthuset i Stockholm. Hon gjorde även några låtar i samband med Polar Music Prize-ceremonin 1995.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *