John Mayall 90 år idag – Onsdag 29 november 2023

John Mayall 90 år idag. Brittisk bluesoch rockmusiker med legendstatus. Organist, gitarrist, sångare och låtskrivare. Han föddes den 29 november 1933 i Macclesfield, Cheshire men växte upp i Cheadle Hulme, Stockport. Det senare en ort i närheten av Manchester dit han flyttade efter en tid i armén stationerad i Korea.

Hans första band i Manchester hette the Powerhouse Four och vid sidan om musiken gick han på konstskola samt jobbade som grafisk designer. Han flyttade till London 1963 och första egna albumet spelades in på klubben Klooks Kleek i London i december 1964, utgivet 1965 med John McVie på bas och Hughie Flint på trummor.

Johns olika band från nu kom att kallas Blues Breakers och blev banbrytande inom brittisk blues. De nådde ut stort även till en rockpublik. På det album nedan som kom ut i juni 1966 introducerad Eric Clapton som gitarrist. Med samma rytmsektion som på Mayalls livealbum ovan.

Redan i februari 1967 kom ännu ett legendarisk album, A Hard Road, Nu med Peter Green som ny gitarrist och även låtskrivare.

John kom från 1968 att flytta till Los Angeles vilket varit hans hemstad sedan dess. Han har varit oförtröttligt igång genom åren både live och på skiva. Det räknas med ca. 40 studioalbum och runt lika många livealbum utgivna. Samlingsalbumen är otaliga, som t.ex boxen nedan

Jag har sett Mayall live sex gånger, den första kom tyvärr så sent som 1979 på Konserthuset i Göteborg. Senast – och sista eftersom han inte turnerar något mer – var det på Pustervik 2019. Han var i fin form och hade på den turnén för första gången en kvinnlig gitarrist i Carolyn Wonderland. Jag skrev följande inlägg den gången;

https://blogg.wivatt.se/2019/03/07/john-mayall-med-nya-gitarristen-carolyn-wonderland-infor-storpub

John Mayall erhöll 2005 en Officer of the Order of the British Empire (OBE).

Jag har nyligen läst hans självbiografi Blues From Laurel Canyon; My Life As A Bluesman. Utgiven 2019. Rekommenderas varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *