Southside Johnny 75 år idag – Måndag 4 december 2023

Southside Johnny föddes som John Lyon den 4 december 1948 i New Jersey. Känd som ledare för gruppen Southside Johnny and the Asbury Jukes bildad 1975.

Hans band kom från samma New Jersey-scen som Bruce Springsteen & the E.Street Band och på alla de första tre albumen på Epic var minst tre låtarna skrivna av Bruce, men framförallt skrev även Steve Van Zandt samt var producent och arrangör för dessa. De fina albumen på Epic var I Don’t Want To Go Home (1976), This Time It’s for Real (1977) och Hearts of Stone (1978). Rock med R&B- sound influerat av skivorna från ex. Stax Records.

Under bandets tidigaste fas var Little Steven även medlem i bandet och andra från The E-Street Band som spelade med honom på skiva eller turné var Clarence Clemons, Max Weinberg, Garry Tallent, Patti Scialfa och Soozie Tyrell. Bandets blåssektion The Miami Horns var även med på vissa av Springsteens konserter.

Till 1979-1981 blev det Mercury Records för bandet och även dessa skivor är väl värda att äga. Här finns bl.a en fin dubbel-Lp inspelad live. Nu hade hans gitarrist från starten Billy Rush växt ut till en driven låtskrivare och producent. Han spelade i bandet åren 1975-1985.

Från 1983 kortades gruppnamnet en period till bara Southside Johnny & The Jukes. Främst har de sedan dess varit ett liveband. Senaste studioalbumet med gruppen Soultime! kom 2015.

Till Sverige kom bandet första gången 1979 då de spelade på Göta Lejon i Stockholm. De har sedan från mitten av 1980-talet varit tämligen flitiga med Sverigebesöken. Oftast på klubbar som ex. KB i Malmö. Ett liveband som alltid levererar och med en stark sångare i den gode Johnny,

För Göteborg var det först Kåren 1984 då jag var på plats .Jag såg dem sedan på min första USA-resa 1985 i självaste Madison Square Garden 1985. Men har missat dem på övriga Gbg-konserter som varit på Kåren 1989 och 1992, Trädgårn 2003 och 2011 samt senast på Pustervik 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *