Mike Scott 65 år idag – Torsdag 14 december 2023

Sångaren, musikern och låtskrivaren Mike Scott föddes i Edinburgh den 14 december 1958. Han har lett gruppen The Waterboys från starten och de är igång ännu 40 år senare.

Mikes första band på skiva var Edinburgh-gruppen Another Pretty Face, bildat 1978 och efter några singlar kom de med ett album 1981. Därefter bildade han, med skivkontrakt för London-bolaget Ensign Records, The Waterboys vilka singeldebuterade med låten A Girl Called Johnny i mars 1983 och i juni samma år kom de med sitt självbetitlade debutalbum.

De följde upp dem med albumen A Pagan Place (1984) och This Is The Sea (1985).

Mike Scott var The Waterboys huvudsaklige låtskrivare från start och dessa album ovan i gruppens historia kallas Big Music-eran. Medlemmarna har skiftat genom åren med en viss kärna och när fiolspelaren Steve Wickham kom med i bandet flyttade de 1986 sin bas till Irland och nu kom deras Celtic Music-fas. Albumen Fisherman’s Blues (1988) och Room To Roam (1990) gjorde dem till ett stort namn internationellt.

The Waterboys har varit Mikes fokus genom åren men han kom även med två album under bara sitt egna namn, Bring ‘Em All In (1995) och Still Burning (1997). Han spelade på Kåren den 2 december 1997 men tyvärr kom jag inte iväg dit. Däremot träffade jag honom när han kom han upp till oss på P4 Radio Göteborg vid Delsjövägen 2003 och jag gjorde en längre liveintervju med honom då. Inspirerande.

The Waterboys har turnerat flitigt genom åren. De har spelat i Sverige ofta sedan 1989 och de var bl. a på Hultsfredsfestivalen 1990. Till Göteborg dröjde det dock till december 2000 då de kom till Trädgårn. Missade den men har sett de andra fem gångerna. Först på Stora Teatern 2007 därefter i Lorensbergsteatern 2015, på Konserthuset 2018 och nu senast i Trädgårn i april i år.

Jag skrev så här om konserterna 2018 och 2023.

Mike Scotts självbiografi Adventures Of A Waterboy kom ut 2012 och i ny upplaga med extra kapitel 2017.

Förlaget skriver så här om den

“I was six or seven when I noticed the music in my head. It was there in the classroom, on the football pitch, at the dinner table, when I went to sleep and when I woke up. And it s continued ever since. As a teenager in Scotland, Mike Scott played in punk and garage bands, hitchhiked to see Bob Dylan play, and scammed his way into Patti Smith s inner circle during an eye-opening weekend in London. In 1983 he formed The Waterboys with an ever-rotating cast of collaborators including The Fellow Who Fiddles (Steve Wickham) and The Human Saxophone (Anthony Thistlethwaite) and soon found international success with the `big music sound of songs like `Don t Bang The Drum and `The Whole Of The Moon . In 1986 Scott travelled to Ireland to spend a week with Wickham and ended up staying for six years. During that time he developed a deep interest in roots and folk music, resulting in The Waterboys best-selling album, Fisherman s Blues. After scaling the heights of success and moving the band to New York, he followed another fascination and went to live in the Findhorn spiritual community in Northern Scotland. Adventures Of A Waterboy is an evocative memoir by one of the great British songwriters of the past four decades. It is an honest and revealing work, by turns heartfelt and funny, that tells the story of a cocky Scot with a sound in his head and his lifelong efforts to reproduce that sound a story that runs from teenage fandom to international stardom, from Scotland to New York City and beyond. This remastered edition adds ten `extra scenes written and handpicked by Scott, plus a selection of rare images not included in the original book.”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *