Georg Riedel 90 år idag – Måndag 8 januari 2024

Kontrabasisten, kompositören och arrangören Georg Riedel föddes den 8 januari 1934 i Karlsbad, Tjeckoslovakien (Staden heter numera Karlovy Vary och hör till Tjeckien). Han kom med sina föräldrar till Sverige och Stockholm som 4-åring. Efter att först ha spelat fiol gick han över till kontrabasen. Han spelade tidigt jazz men studerade också vid Kungliga Musikhögskolan. Han trakterade även cello.

Riedel har skapat en odödlig samling melodier genom åren och det första genombrottet på skiva kom ihop med Jan Johansson på Jazz på svenska från 1964. Han spelar med Jan även bl. a på albumet Jazz på ryska från 1967.

Riedel har förutom med Jan Johansson spelat tillsammans med otaliga jazzmusiker som Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan, Gunnar Svensson, Egil Johansen och som på albumet nedan med Bengt Hallberg och Bengt-Arne Wallin. Fick detta och albumet ovan signerat när Georg ihop med Jan Lundgren var uppe på Radio Göteborg för en intervju.

Riedel spelade även bas i jazzgruppen Trio Con Tromba ihop med Jan Allan och Bengt Hallberg för tre album 1982-1986.

Vidare även samarbete med Jan Allan och Rune Gustafsson på albumet nedan från 1993

Efter Jan Johanssons död 1968 död fick Riedel överta dennes roll som kompositör till första Pippi Långstrump-filmen. Han kom framöver att bli hovleverantör till flera kommande Astrid Lindgren-filmer som ytterligare två Pippi-långfilmer, tre filmer i Emil i Lönneberga-serien och Världens bästa Karlsson.

Riedel skrev även musiken till flera framgångsrika filmer för vuxna, bland annat Nattlek (Mai Zetterling, 1966) och Paradistorg (Gunnel Lindblom, 1977), På Guldbaggegalan 2009 fick Georg ta emot priset Gullspira med motiveringen “för en visskatt som fördjupat filmupplevelserna och borrat sig djupt ned i folksjälen”.

Utöver alla Astrid Lindgren-visor har han tonsatt Lennart Hellsing (Bananskiva 1976) samt Barbro Lindgren (Lilla ungen min 1991) och skrivit signaturmelodin till TV-serien Alfons Åberg.

Riedels långa karriär är för omfattande för att få med här i mitt inlägg. Han är aktiv ännu upp i åren. Längst ned en lista från Wikipedia över hans priser och utmärkelser.

Jag kan rekommendera boken nedan. Utgiven 2020 och behandlar Georg Riedel i fyra kapitel: om jazzen, om barnsången, om körmusiken och det judiska, och slutligen om det klassiska arvet.

Utmärkelser, ledamotskap och priser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *