Francoise Hardy 80 år idag – Onsdag 17 januari 2024

Den franska sångerskan, gitarristen, låtskrivaren och skådespelerskan Francoise Hardy 80 år idag. Hon föddes den 17 januari 1944 i Paris och började skriva visor och poem i tonåren och blev under 1960-talet en ikon inom den franska popmusiken, den s.k. yé-yé-perioden.

Francoise första hit Tous Les Garcons Et Le Filles kom 1962 och blev en miljonsäljare i Frankrike men spreds också ut i Europa.

1962 kom också debutalbumet nedan på Disques Vogue, ett skivbolag hon var trogen under hela 1960-talet. En stor del av hennes hitsinglar var skrivna av henne själv.

När hon 1963 medverkade i Eurovision Song Contest var det dock för Monaco. Det blev en femteplats i London den gången. Låten L´amour S´en Va blev även en hit i Sverige där den blev 1;:a på Tio I Topp i september. Hon fick sedan en andra Tio I Topp-hit med Comment Te Dire Adieu våren 1969.

Hon sjöng mestadels på franska men det finns även en del på tyska. italienska och framförallt engelska. Hon fick in två singlar på den brittiska skivförsäljningslistan, den mindre hiten Et Même och topp-20-hiten All Over The World. Hon turnerade dock bara under sina första sex år i karriären.

Hon har synts som skådespelare i ett dussin långfilmer och tv-produktioner sedan debuten i Roger Vadims Slott i Sverige 1963. Bland annat spelade hon en ledande roll i filmen Grand Prix från 1966. Hon blev också tidigt en stilförebild och har varit något av en musa för modedesigners.

Under 1995 kom hon med två speciella singlar; en duett med Malcolm McLaren i låten The Revenge Of The Flowers och kompad av Blur i en fransk version av deras låt To The End.

Det har blivit ett trettiotal album utgivna där det senaste albumet från henne är Personne D´Autre från 2018

Hon gifte sig 1981 med sångaren Jacques Dutronc. De hade då varit ett par länge och fick sonen Thomas Dutronc 1973.

Hennes självbiografi Le désespoir des singes… et autres bagatelles var en storsäljare i Frankrike 2008.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *