Mary Weiss från The Shangri-Las död – Fredag 19 januari 2024

Sångerskan Mary Weiss avliden den 19 januari vid 75 års ålder.Hon föddes den 28 december 1948 i Jamaica, Queens, New York och var medlem i en av de första populära tjejgrupperna The Shangri-Las.

The Shangri-Las bildades 1963 på Andrew Jackson High School i Queens av två syskonpar : Mary Weiss, Elizabeth “Betty” Weiss och tvillingarna Marguerite ” Marge” Ganser och Mary Ann Ganser. Kort innan de gjorde sin första promotionsturné till Storbritannien i oktober1964 slutade Betty Weiss och de var sedan en trio fram till splittringen 1968,.

De slog igenom stort hösten 1964 med singlarna Remember (Walkin´ In The Sand) och Leader Of The Pack. Producerade av George “Shadow ” Morton som ihop med Jeff Barry och Ellie Greenwich även skrev den senare världshiten. En listetta i USA och av 1960-talets stora klassiker enligt mig. De fick nu bl.a vara förband på the Rolling Stones USA-turné 1964.

De fick in ytterligare två större hits under1965; Give Him A Great Big Kiss och I Can Never Go Home Anymore. Alla dessa hits med Mary Weiss på lead sång och även de två senare skrivna av “Shadow” Morton. Alla på lilla skivbolaget Red Bird som hade startats 1964 av de tre låtskrivarna Jerry Leiber, Mike Stoller och George Goldner.

Efter att gruppen splittrades tvingades Mary Weiss av kontraktskäl att sluta göra skivor under tio år. Hon flyttade till San Francisco men återvände senare till New York och arbetade som arkitekt och designer.

När sedan en återutgivning av Leader of the Pack blev en hit i England 1976, fanns åter intresse i gruppen och Mary Weiss, Betty Weiss och Marge Ganser återförenades Mary Ann Ganser hade då avlidit redan vid 22 års ålder 1970 av en överdos. De tre spenderade sommaren 1977 med producenten Andy Paley i studio för att på Sire Records göra ett album. Detta kom dock aldrig att ges ut och de splittrades för gott.

Det blev dock en comeback för Mary 2007 när hon på Billy Millers skivbolag Norton i Brooklyn fick göra ett soloalbum.

Nedan en kort intervju från 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *