Marlena Shaw död – Fredag 19 januari 2024

Den amerikanska R&B- och jazzsångerskan Marlena Shaw avliden vid 81 års ålder. Hon föddes den 22 september 1944 i New Rochelle, New York som Marlina Burgess. Hennes farbroder Jimmy Burgess var en jazztrumpetare och hon fick sjunga på Apollo Theatre i Harlem med dennes band som mycket ung.

Hon började satsa på en karriär i mitten av 1960-talet och fick sjunga med Count Basies orkester 1967-1971. Hon fick ut två egna album på skivetiketten Cadet i Chicago (underbolag till Chess Records) och på våren 1967 fick hon en mindre hit på Billboards Hot 100 med Mercy, Mercy, Mercy. Debutalbumet Out Of Different Bags kom ut 1968.

På hennes andra album Spice Of Life från 1969 finns flera av henne mest kända låtar ; Woman of the Ghetto (som Marlena är delkompositör till), Go Away Little Boy och California Soul. Den senare hennes verkliga klassiker och den har samplats i flera hip hop-inspelningar och även hörts i tv-reklamer på senare tid.

Marlena har sedan genom åren släppt ett stort antal studioalbum för olika skivbolag. Åren 1972-1976 fem LP på Blue Note Records och från 1977-1979 tre album för Columbia. De framgångsrikaste är Who Is This Bitch Anyway? (1974) och Sweet Beginnings (1977). Den senare nådde upp till plats 62 på Billboard-listan.

Det finns ett flertal långfilmer som använt Marlenas låtar. Flera med California Soul, men också t .ex Don’t Ask To Stay Until Tomorrow, vilken var temalåten till filmen Looking For Mr. Goodbar 1977. Samt titellåten till den mycket omtalade filmen Last Tango In Paris 1973.

Det är nog annars främst som liveartist hon kom till sin rätt därefter. Hon kom till Sverige första gången 1968 i Konserthuset, Stockholm med Count Basies band. Sedan var hon med i Sammy Davis Jrs show på Hamburger Börs i maj 1976. Hon kom även för en spelning på Lydmar Hotel i Stockholm i maj 2005

Marlena har framträtt på många jazzfestivaler i Europa genom åren. På North Sea Jazz Festival i Nederländerna har hon uppträtt 1999, 2001 och 2007.

Marlena efterlämnar fem barn.

Nedan några samlingsalbum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *