Skivproducenten Frank Farian död – Tisdag 23 januari 2024

Den tyske skivproducenten, kompositören och sångaren Frank Farian avliden i Miami, Florida idag 23 januari 82 år gammal. Han föddes som Franz Reuther den 18 juli 1941 i Kirn i Rheinland-Pfalz, Tyskland och var mannen bakom Boney M. och Milli Vanilli m.fl.

Frank gjorde själv en rad singlar i slutet av 1960-talet med schlager och pop där den första var en cover av Otis Reddings hit Mr, Pitiful 1967.

Det blev även två album för skivbolaget Hansa Records i Berlin 1971 resp 1973. På det bolaget var Frank producent och kom att bli mycket framgångsrik under discoeran under 1970-talets slut.

Han skapade 1975 studioprojektet Boney M. där han till att börja producerade alla låtar och även sjöng lead. Från 1978 med covern Rivers Of Babylon kom gruppen att få in en rad världshits fram till 1981. Med låtar som Daddy Cool, Ma Baker, Sunny och Rasputin. Det har rapporterats att Boney M., sålt ca. 100 miljoner skivor genom åren. En annan framgångsrik akt han producerade på Hansa var Eruption med bl.a hiten One Way Ticket 1978.

År 1988 skapade Frank Farian duon Milli Vanilli. De två dansarna Robert Pilatus och Fabrice Morvan rekryterades till en duo. De fick till en rad miljonsäljare 1980-1990 med fem Top 5-hits i USA varav tre var listetta. Dock var det ingen av dem som sjöng på de skivor som de bl.a fått Grammys för i USA. När detta uppdagades blev det en skandal och duon fick lämna tillbaka sina utmärkelser.

Frank Farian etablerade 1982 egna FAR Studios i staden Rosbach, nära Frankfurt am Main. År 1985 bildade han studiogruppen Far Corporation vilka fick en Top 10-hit i England med en cover av Stairway To Heaven. I gruppen fanns bl.a fyra medlemmar från Toto ; Steve Lukather, David Paich, Bobby Kimball och Simon Phillips. De kom med ett album 1985 och ett andra 1994.

Farian kom även att producera och arrangera Meat Loaf på dennes album Blind Before I Stop från 1986.

Han var 1995 producent för eurodisco-hiten Be My Lover med duon La Bouche. Efter att han flyttat till Miami låg han också bakom flera större hits för techno-duon No Mercy 1996-1997.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *