Lillebjörn Nilsen död – Lördag 27 januari 2024

Den norske singer/songwritern och gitarristen Lillebjörn Nilsen avliden den 27 januari i Oslo, 73 år gammal. Han föddes som Björn Falk Nilsen i Oslo den 21 december 1950 och var sedan tidigt 1970-tal en av Norges främsta trubadurer.

Han blev först känd som medlem av duon The Young Norwegians 1967–1968 tillsammans med Bjørn Morisse (“Storebjørn”) och senare också Steinar Ofsdal vilken han samarbetade ofta med. Han var även medlem i gruppen Ballade! (1978–1980), tillsammans med Lars Klevstrand, Åse Kleveland och Birgitte Grimstad och sedan Gitarkameratene (1988–1994), tillsammans med Jan Eggum, Halvdan Sivertsen och Øystein Sunde.

Hans egna albumkarriär började med Tilbake på NorDisc 1970, men fick sitt större genombrott när han kom till Polydor med albumet Portrett från 1973. Här finns flera av han mest kända låtar som Gategutt, Alle duene, Regnet er en venn, Ola Tveiten och framförallt Barn av regnbuen som var en norsk översättning av Pete Seegers Rainbow Race. Lillebjørn vann sitt första Spellemanspris för det albumet.

Till tjugoårs-jubileet av hans första liveframträdande kom 1986 samlingsalbumet och sångboken Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen. I boken fanns 80 av hans låtar och på skivan 15 låtar.

På samlingsalbumet 40 Spor från 1996 samlades hans bästa låtar på ett dubbelalbum. Det täckte åren 1973-1993. Hans största succéer av många klassiker är Tanta til Beate, Haba Haba! och Stilleste gutt på sovesal 1.

Han var tidigt en mästerlig gitarrist och redan 1973 kom Lillebjørns gitarbok som har kommit ut i närmare 20 nyupplagor och har sålts i över 200.000 exemplar. Han hörs spela på flera andra artisters skivor bl.a på fem låtar på Fred Åkerströms album Två tungor från 1973, bl.a Jag ger dig min morgon, Oslo och Natt i en stad. Den senare hans egna komposition ihop med Freds svenska text..

Hans sista skiva med nyskrivet var Nære Nilsen från 1993, enbart följd av barnskivan Haba Haba 1995. Men han gjorde livespelningar fram till 2017. Han spelade på Västerviks visfestival åren 1973 och 1975 tillsammans med Finn Kalvik.

Allt som allt fick Lillebjørn Nilsen sex Spellemannpriser, antingen som soloartist eller i grupper inkluderat det Hederspris han fick 2023. Han valdes 2013 in i Rockheim Hall of Fame.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *