Charlie Musselwhite 80 år idag – Onsdag 31 januari 2024

Den amerikanske bluesmunspelaren, gitarristen och sångaren Charlie Musselwhite föddes den 31 januari 1944 in Kosciusko, Mississippi. Redan vid tre års ålder kom han med sin familj till Memphis och var tidigt inne på att bli bluesmusiker. Efter sin skoltid flyttade han 1962 upp till Chicago där han spelade flitigt på alla bluesklubbar i stadens South Side.

När han 1965 träffade skivproducenten Sam Charters på Vanguard Records fick han skivdebutera på Chicago/The Blues/Today! – Volume 3 där han spelade ihop med Big Walter Horton’s Blues Harp Band. Han fick också 1967 göra ett album under eget namn Stand Back! Here Comes Charley Musselwhite’s South Side Band.

Tillsammans med Mike Bloomfield, Paul Butterfield och Elvin Bishop blev han nu en viktig del av de vita bluesmusiker som fick stor uppmärksamhet från mitten av 1960-talet. En flytt till San Francisco följde därefter redan på sommaren 1967 och han har med den basen men även med av och till boende i Clarksdale, Mississippi haft en stadig karriär genom åren.

Musselwhite har gett ut över 20 album i eget namn och har gästat på otaliga andra album som bl.a Bonnie Raitts Longing in Their Hearts och the Blind Boys of Alabamas Spirit of the Century, båda Grammyvinnare.

Han fick 1990 skivkontrakt med Alligator Records och fick då en nytändning. Han kom till Sverige just det året och spelade bl.a på Magasinet i Göteborg där jag såg honom första gången. En mästare på munspel men också en riktigt bra bluessångare.

När Charlie kom till Nefertiti 2001 backad av Malmö-bandet Mescaleros (med bl.a Pontus Snibb och dennes far Håkan Nyberg) missade jag honom tyvärr, men däremot var jag på plats när han kom till samma ställe med egna yngre amerikanska musiker i februari 2017. Då fick jag också göra en lång intervju med honom innan konserten. Erik Lindahl var på plats och tog foton varav ett med mig och Charlie.

Här är repris av mitt inlägg från 2017 med mina bilder från konserten

Mycket aktiv upp i åren har Charlie Musselwhite vunnit ett stort antal priser som bluesens bäste munspelare. Så sent som 2023 vann han en Blues Music Award i kategorin Acoustic Album of the Year för albumet Mississippi Son, utgivet på Alligator 2022.

Vi kunde också förra året se honom i en liten roll i Martin Scorseses film Killers of the Flower Moon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *