Mojo Nixon död – Onsdag 7 februari 2024

Den amerikanske sångaren, låtskrivaren, gitarristen och radio-discjockeyn Mojo Nixon avliden den 7 februari efter en hjärtattack ombord på en musikkryssning med Outlaw Country Cruise vid 66 års ålder Han föddes som Neill Kirby McMillan Jr. den 2 augusti 1957 i Chapel Hill, North Carolina, men växte upp i Danville, Virginia.

Mojo flyttade till San Diego, Kalifornien tidigt 80-tal och kom från 1983 i team med Skid Roper på washboard och bas. De gav ut sex album 1985-1989 i s.k psychobilly-stil med humoristiska och satiriska texter från Nixon. Deras album från 1987 Bo-Day-Shus!!! inkluderade deras mest kända låt Elvis Is Everywhere. Andra typiska låttitlar från Nixon var Burn Down the Malls, Jesus at McDonald’s och Stuffin’ Martha’s Muffin. Trots kontroversiella texter fick deras låtar ofta visningar på MTV.

Efter att duon 1990 gått skilda vägar kom Nixon att ge ut en rad soloalbum . På det första Otis ihop med bl.a gamla vännerna Country Dick Montana och John Doe. Ett uppmärksammat album bl.a för låten and Don Henley Must Die som nådde plats 20 på en lista Modern Rock Charts. Men oturligt nog gick skivbolaget Engima (där han även gett ut albumen med Skid Roper) i konkurs i samma veva.

Han syntes också i några små filmroller, bl.a när han spelade rollen som trummisen James Van Eaton i filmen om Jerry Lee Lewis liv Great Balls of Fire från 1989, Han var även med i filmen Super Mario Bros. från 1993. Han arbetade också lång tid som radio DJ bl.a på SiriusXM’s Outlaw Country-kanal fram till mitten av 2000-talet, där han var känd som “The Loon in the Afternoon.”

En dokumentärfilm om honom; The Mojo Manifesto: The Life and Times of Mojo Nixon hade premiär på South By South West-festivalen i Austin 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *