Björn Skifs med premiär av krogshow på Rondo – Torsdag 8 februari 2024

En värld av Skifs-showen kom till Göteborg med premiär i fullsatt salong denna torsdag 8 februari. Krogshowen som han tidigare kört med start i oktober 2022 på först Hamburger Börs, Stockholm och senare i oktober 2023 på Amiralen i Malmö. Detta är faktiskt allra första gången Björn spelar på Rondo och det ges nu 36 förställningar fram till Björns födelsedag 20 april.

Men sin första krogshow gjorde han redan 1978 och jag var där i maj det året på Trädgårn. Så här nära på 50 år senare kan man konstatera att han är still going strong som fullblods-entertainer.

Han inleder ensam framför ridån med en fyndig svensk text till Still Crazy After All Those Years (Så crazy kan vill ingen bli) innan han släpper loss sitt tiomannaband inkluderande de två sångerskorna/dansarna Jessica Marberger och Emelie Fjellström.

Ett suveränt band under ledning av kapellmästare Hans Gardemar på keyboards. Många av dem har spelat med Björn länge, som t.ex trummisen Peter “Milan” Milefors vilken samarbetat med Björn sedan 1980.

Det blev en bra blandning med flera finurligt upplagda sketcher mellan låtarna. Flera av dessa skrivna med hjälp av alltid i sådan här sammanhang flitige Calle Norlén. Björns komiska timing är som vanligt excellent som när han gör sig till gubben Ernest och motorcykelsketchen har han haft på repertoaren sedan 1980-talet och den fungerar ännu. Monologen om hur Björn och regissören Pernilla Skifs tränar in showen hemma i sovrummet är kul om än lite lång.

Vi fick höra hitsinglar som en fin rockig Lady och mot slutet förstås paradnumren Hooked On A Feeling och Michelangelo. Flera av de svenska slagnumren var fint gjorda som Härligt, härligt men farligt, farligt kom med ett fiffigt arr med alla tio i ensemblen bakom honom på akustiska gitarrer. Det regnar, regnar hade en extra fin koreografi. Balladen Håll mitt hjärta är alltid fin.

Ett fint parti i showen var när Björn sittande med några av musikerna gjorde ett medley på gamla hits från 1960-talet; Wear My Ring Around Your Neck, What Do You Want To Make Those Eyes At Me For, Gimme Some Loving och A Whiter Shade Of Pale.

Fina duetter också i When You Tell World You´re Mine ihop med Jessica Marberger och evergreen-låten You Belong To Me i jazzigt arrangemang med Emelie Fjällström.

Det fanns också några nyskrivna ovanligare låtar. Som den fyndiga Lovsång till spriten med vacker melodi och akustiskt gitarrspel av Magnus Bengtsson och en svenskt text om kontaktannonser Om du väljer mig till Billy Joels melodi The Longest Time. Jessica och Emelie gjorde en soulig låt ur filmen Strul fint också.

En timma 50 minuter flög iväg. och allra sist fick vi en snyggt gjord version av John Miles-låten Music. Övriga ej ovan i text nämnda musiker ikväll var Jonas Wall (saxofon), Ulric Johansson (bas), Tomas Bergquist (keyboards), Jonas Lindeborg (trumpet) och Magnus Wiklund (trumpet).

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *