Mickey Jupp 80 år idag – Onsdag 6 mars 2024

Den engelske musikern, sångaren och låtskrivaren Mickey Jupp föddes den 6 mars 1944 i Worthing, Sussex. Han kom fram med gruppen Legend i slutet av 1960-talet. Han uppmärksammades av mig först med samlingsalbumet nedan från 1979 med inspelningar från skivbolagen Bell och Vertigo. Tidningen Larm hade artikel om honom i den vevan Med sina soloalbum och sina livespelningar kom han snart bli en stor kultfavorit.

Jupp spelade i flera band i Southend-on-sea området efter att han gått ut college 1962 och mellan åren 1963-1965 i R&B-gruppen the Orioles. Han kom att bilda gruppen Legend 1968 vilka spelade en mix av R&B, pop och pubrock. De kom med ett album redan 1969 och deras andra album i en ny upplaga av gruppennedan kom på Vertigo-etiketten 1971 med Tony Visconti som producent,

Under 1978 fick han skivkontrakt med Stiff Records där albumet Juppanese kom ut. Ena sida var han kompad av Rockpile med Nick Lowe som producent medan andra sidan var producerad av Gary Brooker med en studiogrupp i kompet.

Från denna Stiff-LP blev hans låt You’ll Never Get Me Up In One Of Those mycket populär. Inspelad även av Dave Edmunds på dennes album Twangin´1981. Jupp turnerade också med andra Stiff artister under en tågturné på de brittiska öarna 1978 och på skiva kom han här med låten Be Stiff. Kompgruppen kallad The Cable Layers bestod av pianisten Geraint Watkins och en trummis kallad ‘Mac the Mouth’. 

Mickey Jupps komposition Cheque Book hade då redan spelats in av Dr. Feelgood på deras debutalbum 1975. Den gruppen spelade även in hans låt Down At The Doctors 1978.

Andra soloalbumet Long Distance Romancer producerades av Godley and Creme och kom ut på Chrysalis 1979. Switchboard Susan är en av hans bättre låtar från det albumet, även inspelad av Nick Lowe på Labour Of Lust-LPn 1979.

Efter denna har han kommit med ett mindre antal soloalbum, bl. a Some People Can´t Dance från 1982 vilket kom på A & M Records.

Jupp har också gett ut en rad egenproducerade CD-skivor under 2000-talet. Han fått flera av sina låtar inspelad av andra än ovan nämnda. Bl.a Rick Nelson, Elkie Brooks, Delbert McClinton, Kursaal Flyers, The Judds, Gary Brooker, Chris Farlowe och the Searchers. Nedan en fin samlings-CD utgivet av Repertoire 2014.

Han var på turné i Sverige åren 1983-84 och jag såg honom i maj 1983 på lilla klubben Rockbox i Göteborg. Även åren 1993-94 spelade han bl.a på Rackis i Uppsala. Han kom senare även att spela i landet på turné med The Refreshments,

Hur det kom sig att Mickey blev en kultartist snarare än ett namn för de stora scenerna får vi läsa mer om i denna bok som kom 2015. Hole in my pocket: The true legend of Mickey Jupp: the rock’n’roll genius who declined to be a star

Mojo hade i oktober 2022 en helsida om Mickey som då gjorde en comeback på scenerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *