John Sebastian 80 år idag – Söndag 17 mars 2024

This image has an empty alt attribute; its file name is A-28889-1152642231.jpg

John Sebastian föddes den 17 mars 1944 i New York och växte upp i stadsdelarna Little Italy och Greenwich Village. Han var omgiven av musiker inom folk och blues och blev själv en omtyckt munspelare och gitarrist. Med sin grupp The Lovin´ Spoonful nådde hans låtar ut stort världen över under 1960-talets andra hälft.

The Lovin´ Spoonful spelade en smittande folkmusikinfluerad popmusik och gruppen slog sommaren 1965 med debutsingeln Do You Believe In Magic. Övriga medlemmar var Steve Boone på bas, Joe Butler på trummor och kanadensaren Zal Yanovsky på gitarr och sång. Sebastian sjöng dock lead på de flesta och skrev lejonparten av låtarna. John och Zal hade en kort period spelat ihop i The Mugwumps.

The Lovin´ Spoonful radade upp magnifika hitsinglar åren 1965-1967. Deras sju första singlar nådde top 10 på Hot 100. Förutom nämnda debut i följd You Didn´t Have To Be So Nice, Daydream, Did You Ever Have To Make Up Your Mind, Summer In The City, Rain On The Roof och Nashville Cats. Alla skrivna av John Sebastian, men den största hiten (och enda listettan i USA) på bild nedan gjord ihop med Steve Boone samt brodern Mike Sebastian. På svenska Tio i Topp fick de in sex låtar där listettan Bald Headed Lena var unik som singel för Sverige.

John slutade i bandet 1968 för en solokarriär och han fanns med på Woodstock-festivalen i augusti 1969. Han gjorde där tre låtar från det då inspelade men ej utgivna soloalbumet John B. Sebastian, samt två Lovin’ Spoonful-låtar; Darling Be Home Soon och Younger Generation. På baksidan av albumet ser vi honom på Woodstock.

John fick nu en hel del uppdrag att spela på andra artisters skivor. Han spelar bl. a 1970 munspel på Roadhouse Blues från the Doors Morrison Hotel-album (under pseudonymen G. Puglese av kontraktsskäl) och på ett livealbum med samma grupp. Han spelar munspel på Crosby, Stills, Nash & Youngs låt Déjà Vu och lär ha fått frågan om att bli fjärde medlem i det bandet innan Neil Young tillslöt. John spelar med även på Stephen Stills första soloalbum 1970 och samma år med tre olika instrument på Gordon Lightfoots album Sit Down Young Stranger.

John hade skivkontrakt med Reprise Records från 1970 -1976 och det är två album som blev extra lyckade. Tarzana Kid (1974) och Welcome .Back (1976). Den senare där titellåten var listetta på Hot 100 efter att ha lanserats som signaturmelodi till TV-serien Welcome Back Kotter.

This image has an empty alt attribute; its file name is R-1535257-1457541712-8693.jpg

The Lovin´ Spoonful valdes in i Rock & Roll Hall of Fame år 2000. John valdes 2008 in i Songwriters Hall of Fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *