Nick Lowe 75 år idag – Söndag 24 mars 2024

Den engelske sångaren, musikern, låtskirvaren och producenten Nick Lowe föddes den 24 mars 1949 i Walton-On-Thames. Med band som Brinsley Schwarz och Rockpile samt en rad soloprojekt sedan 80-talets början har han etablerat sig till en av de främsta inom rock-och popmusiken.

Det första band han spelade med var Kippington Lodge 1967 ihop med skolkamraten och gitarristen Brinsley Schwarz. De kom med fem singlar 1967-1969 men omformades till ett band med gitarristens namn.

Gruppen var ett av de första att kallas pubrockare och de var tidiga med countryrock. De kompade Frankie Miller på dennes debutalbum Once In A Blue Moon 1972 och kom sedan ut med sex studioalbum för United Artists innan de splittrades 1975.

Nu började Nick ett samarbete med Dave Edmunds men var också inblandad i nystartade Stiff Records som producent och artist. Bolagets första EP var med Nick Lowe. Den kom 1977 och var döpt till Bowi som ett humoristiskt svar på David Bowies albumtitel Low.

Rockpile var nu annars bandet han satsade på. Han var basist och sångare och de övriga var på gitarr/sång Dave Edmunds och Billy Bremner samt trummisen Terry Williams. Ett av de allra bästa band som funnit i rockhistorien.

Det blev bara ett enda album utgivet 1980 under namnet Rockpile men hela gruppen spelar på flera album i såväl Daves om Nicks namn. Nick hade nu fått solokontrakt med Radar Records och kom med två finfina album 1978 resp.1979.

Rockpile existerade åren 1976-1981 och var ett särdeles bra liveband. Jag såg dem i Konserthuset i Göteborg i mara 1979 och även i februari 1980 på klubben Spooky i Varberg.

Allt om Rockpile kan du hitta i en bok av Rikard Bengtsson utgiven 2021. Rekommenderas varmt.

Nick Lowe har haft en lång karriär efter Rockpile och jag har sett honom live alla gånger han spelat i Göteborg. En stor favorit. De tillfällena är på Lobo 1982, på Ullevi 1984 (före Bob Dylan), på Stora Teatern 2005, på Trädgårn 2012, på Pustervik 2014, 2016 och 2022, De två senare ihop med Los Straitjackets. Nedan bild efter konserten 2012.

Ett lästips är denna fina bok om Nick skriven av hans vän Will Birch. Cruel to Be Kind: The Life and Music of Nick Lowe

Nedan en fin samlingsCD med många av Nicks bästa låtar, Dubbel Cd med liner notes av Will Birch. Utgiven 2009 på Yep Records.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *