Diana Ross 80 år idag – Tisdag 26 mars 2024

Diana Ross föddes den 26 mars 1944 i Detroit. Som medlem i The Supremes och med efterföljande solokarriär tillhör hon väldens mest populära artister genom tiderna. The Supremes var femte bäst säljande på Hot 100 singellistan under 1960-talet (14:e plats för album) och som soloartist kom hon med singlar på top 20 såväl på 1970- som 1980-talet. För album i USA plats 24 resp. 19 för de decennierna.

Tiden med The Supremes tog slut sent 1969 och redan under 1970 kom två soloalbum. Det första självbetitlade nedan innehöll bl.a hitsinglarna Reach Out And Touch (Somebody´s Hand) och Ain´t No Mountain High Enough. Den senare den första av hennes sammanlagt sex listettor på Hot 100. Båda dessa skrivna av paret Nick Ashford-Valerie Simpson.

Sedan dess har hennes karriär rullat på. Även med filmroller som i Lady Sings The Blues (1972), Mahogany (1975) och The Wiz (1978).

Hon behärskar många stilar; R&B, soul, disco, pop och jazz. Nu följde massor av skivinspelningar och liveshower. Alldeles för mycket att kunna redovisa här och nu.

Diana blev sitt skivbolag Motown troget fram till 1981. Varefter hon spelade in för RCA fram till 1989 och därefter EMI. Nedan ett av hennes allra bästa album. Utgivet 1980 och innehöll hitsinglarna Upside Down och I´m Coming Out . Låtar skrivna av Nile Rodgers och Bernard Edwards från Chic och dessa spelade på och producerade albumet.

Diana är aktiv ännu upp i åren. Hon gjorde stor succé inför storpublik på Glastonbury-festivalen i England 2022. Så sent som i somras sjöng hon på Royal Arena i Köpenhamn. Under den världsturné hon kallade The Music Legacy Tour 2023 – Celebrating the Greatest #1 Hits. Hennes senaste album Thank You kom 2021 och är hennes 25e studioalbum.

Sverigebesöken har inte varit så många. Med The Supremes kom hon till Berns i februari 1968. En show ofta visad i SVT genom åren. Som soloartist kom hon hit för två konserter 1973 ; Konserthuset i Stockholm och Scandinavium i Göteborg. Hon var i Johanneshov isstadion 1982. Till Scandinavium återkom hon 1985 och 1989. Det senare året även i Globen, Stockholm.

Här är en samlings-CD som innehåller en hel del av hennes hits. Första CDn med Supremes-låtar men utöver dessa har hon över 40 hits på Hot 100.

Diana Ross har mottagit många utmärkelser, bl.a en Lifetime Achievement Award på Grammy-galan 2012. Och 2023 fick The Supremes samma pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *