Sarah Vaughan föddes för 100 år sedan idag – Onsdag 27 mars 2024

Jazzsångerskan Sarah Vaughan föddes den 27 mars 1924 i Newark, New Jersey och avled den 3 april
1990 i Hidden Hills utanför Los Angeles. En av världens mest firade sångerskor inom jazzen med en lång karriär. Hennes smeknamn var Sassy men även The Divine One. Vinnare av två Grammy Awards, nominerad till nio, och 1989 fick hon en Grammy Lifetime Achievement Award.

Sarah vann en talangtävling 1942 i Apollo Theater i Harlem och 1943 kom hon med i Earl Hines And His Orchestra. Efter en tid hos dem, där hon även avlöste Hines som pianist, kom hon åren 1944/45 ingå i Billy Eckstine And His Orchestra.

Hon började sin solokarriär genom att frilansa i New York City. Ofta i avskalat trioformat och gärna med trumslagaren Roy Haynes. Våren 1945 uppmärksammades hon stort med sin version av Lover Man, inspelad med Dizzy Gillespie Sextet där även Charlie Parker ingick. Hon började regelbundet spela på Café Society där hon träffade trumpetaren George Treadwell. Denne blev hennes manager och de var gifta åren 1946-1958.

Det kom många skivinspelningar med Sarah. Nedan första egna albumet utgivet på MGM 1951.

Hon spelade in för Columbia åren 1949-1953.

Det blev en höjdpunkt för henne när hon kom till Mercury 1954. Albumen nedan på det bolagets underetikett EmArcy Records är klassiker från 1955 resp. 1956. På det första har hon bl.a Clifford Brown i kompet och gör här vad som anses de definitiva vokala versionerna av jazzklassiker som Lullaby Of Birdland och April In Paris .

Sarah fick in tre låtar på Top-10 på stora poplistan i USA; Make Yourself Comfortable (1954), Whatever Lola Wants (1955) och Broken Hearted Melody (1959). Andra kända låtar under Mercury-eran är Autumn In New York, Someone To Watch Over Me och Please Mr .Brown (alla 1957) och Moonlight In Vermont (1958).

Sarah kom till Sverige första gången i februari 1954 då hon framträdde med band (inkl. Jimmy Jones på piano) på Konserthuset i Stockholm, Två dagar senare var hon i Göteborgs Konserthus. Hon var tillbaka i Stockholm med band 1958 då hon fanns på Chinateatern under hela maj månad. Ronnell Bright på piano.

Hon var åter på Chinateatern för en spelning i augusti 1963 Hon kom för en enda kväll då hon annars hade engagemang på Tivoli i Köpenhamn Producenten Kåge Sigurth på SVT spelade in showen. I bandet tre musiker hon spelat med länge ; Kirk Stuart, Charles Williams och George Hughes. Det finns att se på en halvtimmas klipp nedan. Sändes under 1964 (som ses på klippet) men är alltså inspelat 1963.

Hon kom sedan till Folkets Hus, Stockholm 1969. Åren 1975 och 1976 var hon med på Umeå Jazzfestival och spelade de åren även på den då nystartade nattklubben Atlantic i Stockholm. Vad jag tror kom hennes sista Sverigebesök 1978 då hon framträdde på bl.a Stadsteatern i Malmö och i Konserthuset i Göteborg.

Jazzradion P2 på Sveriges Radio gjorde ett porträtt av henne i veckan som gick. Kan lyssnas via denna länk nedan. Här hör vi också hur hon lät live i Stockholm 1958.

https://sverigesradio.se/avsnitt/gudomliga-sarah-vaughan

En kommentar Lägg till din
  1. Sarah Vaughan – en mycket stor artist. Min moster hade glädjen att se/höra henne i Stockholm ’75, jag visste nu inte på vilken scen, så vad fint att du nämner Atlantic.
    Och som lite kuriosa: När Bill Cosby en gång fick frågan vem som var hans största idol, så svarade han utan betänketid Sarah Vaughan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *