Tracy Chapman 60 år idag – Lördag 30 mars 2024

This image has an empty alt attribute; its file name is A-161091-1111770308-1.jpg

Den amerikanska singer/songwritern Tracy Chapman föddes den 30 mars 1964 i Cleveland, Ohio, Hon fick ett stort genombrott med debutalbumet 1988 och låten Fast Car blev en världshit.

Hon studerade framme vid mitten av 1980-talet vid Tufts University i Boston där hon tog examen i antropologi. Samtidigt skrev hon låtar i folkmusikstil vilka hon spelade på skolans radiostation och på klubbar i Boston-området. Den främsta av hennes låtar i början var Talking ´Bout A Revolution. Hon fick skivkontrakt med Elektra Records och spelade sent 1987 in sitt debutalbum i en studio i Los Angeles. Det självbetitlade albumet hade förutom ovan nämnda även låtarna Fast Car och Baby Can I Hold You som singlar. Albumet sålde 6 miljoner exemplar bara i USA.

I juni 1988 fanns hon med bland alla världsartister på den stora Nelson Mandela-stödgalan på Wembley och turnerade hösten samma år på Amnesty International-turnén ihop med bl.a Sting, Peter Gabriel och Bruce Springsteen.

På Grammy-galan i januari 1989 var hon nominerad till sex Awards och vann tre; Best New Artist, Best Pop Performance och Best Folk Recording. Även andra albumet Crossroads från 1989 blev en miljonsäljare

Under 1990 flyttade hon från Boston till San Francisco och här spelade hon in sitt tredje album Matters Of The Heart utgivet 1992. Det fjärde albumet New Beginning dröjde till december 1995 men blev en gigantisk succé med 5 miljoner sålda i USA. Singeln Give Me One Reason blev listtrea och för den vann hon en Grammy i kategorin Best Rock Song.

Efter ännu ett längre uppehåll på skiva kom femte album Telling Stories ut i februari 2000. Återigen producerat av David Kershenbaum vilken hade haft samma roll på hennes två första album. Därefter har det bara kommit tre album; Let It Rain (2002), Where You Live (2005) och Our Bright Future (2008)

I november 2015 kom det ut en Greatest Hits med 18 låtar, inklusive en liveversion av Stand By Me från The Late Show With David Letterman

Tracy är inte särskilt aktiv på scen numera men aldrig glömd. En verkligt stark renässans för hennes musik kom 2023 när Luke Combs version av Fast Car blev etta på countrylistan och vida spridd. På Grammy Awards-galan i februari i år framförde Tracy låten ihop med Combs till stort jubel.

Tracy Chapman kom till Sverige för konserter fem gånger och då bara till Stockholm. Först med sitt band i november 1989 till Konserthuset varefter det dröjde till år 2000 på samma spelplats. Därefter tre spelningar i Cirkus åren 2003, 2006 och 2008.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *