Steve Albini död- Tisdag 7 maj 2024

Den amerikanske producenten och musikern Steve Albini avliden i en hjärtattack den 7 maj vid 61 års ålder. Han föddes den 22 juli 1962 i Pasadena, Kalifornien men från tolvårsåldern uppväxt i Missoula, Montana. Mest känd för sin roll som skivproducent för bl.a Pixies, Nirvana och PJ Harvey.

Han började sin musikerbana som gitarrist och en av grundarna i den kontroversiella punkrockgruppen Big Black vilka fanns 1981-1987 varefter han hade gruppen Rapeman 1987-1988. Därefter från 1990 medlem i rocktrion Shellac. Bild nedan

1997 startade han Electrical Audio-studion i Chicago och kom att att bli mycket eftertraktad som skivproducent och tekniker.

Bland hans mest kända produktioner finns Pixies Surfer Rosa (1988), Nirvanas In Utero (1993), PJ Harveys Rid Of Me (1993) och Jimmy Page/ Robert Plants album Walking Into Clarksdale. (1998)

Steve Albini kom att producera eller vara tekniker för över tusen album och bland övriga artister kan nämnas Jon Spencer Blues Explosion, Joanna Newson, the Jesus Lizard, Superchunk, Slint, Veruca Salt, Silver Apples, Low, Mogwai, Jason Molina och The Stooges. Han har även producerat några svenska akter; Union Carbide Productions med albumet Swing (1992) och ett album med Souls (1994).

 
.

.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *