Fadodrottningen Mariza kom till Stora Teatern – Onsdag 8 maj 2024

Så kom Portugals fadodrottning Mariza till Stora Teatern i Göteborg på sin enda Sverigespelning under denna turne´ hon kallar Amor. Den nu 50-åriga sångerskan som föddes i Mocambique och kom till Portugal som treåring. Hon växte upp i Lissabons fadokvarter i stadsdelen Mouraria. Hon gör dock inte skivdebut förrän 2001 men blev snart stort uppmärksammad.

Genom åren har hon utsetts till den bästa artisten inom världsmusiken av BBC, varit nominerad till ett helt knippe Latin Grammys och delat de största scenerna med bl.a Sting till Gilberto Gil. Dessutom har hon stor del i att fadon blev erkänd som ett kulturellt världsarv av Unesco, år 2011.

Med sig på scen hade Matiza fem musiker; Luís Guerreiro på portugisisk gitarr, Phelipe Ferreira på akustisk gitarr, Andrew Watts på bas, João Frade på accordion och João Freitas på trummor/percussion. Den förstnämnde anses var en av världens främsta och är känd även som gitarrbyggare,

Det blev en fin resa under kvällen där vi fick flera låtar från hennes senaste album Mariza canta Amália, en hyllning till moderna fadons urmoder Amália Rodrigues. Se skivomslag längst ned i inlägget..

Det var Inte bara fado-låtar ikväll dock. Efter ca. 40 minuter satte sig Mariza ned på en stol längst fram och hade nu en intimare del på några låtar med bara gitarrist bakom sig. Hon pratade på engelska om sin bakgrund, om hur hon en period innan karriären bodde i Sydamerika, om hur hon fick göra sin första skivinspelning för 25 år sedan m.m. Hon hade bra publik­kontakt och skojade en del i sina mellansnack.

Det blev på pricken 90 minuters konsert där hon redan från inledande Estranga Forma De Vida hade oss i ett grepp. Fascinerande röst. En liten anmärkning är att jag hade önskat att den portugisiska gitarren skulle hörts ännu mer.

I stort sett fullsatt med ca. 600 personer inne. Förra gången jag såg henne var i Konserthuset 2015 och detta var ett efterlängtat andra besök i Göteborg. I Stockholm har hon däremot framträtt två gånger däremellan, åren 2018 och 2022.

Jag vet inte exakt låtarna men publicerar nedan en spellista från några veckor tillbaka. Från en konsert den 20 april i Brasilien. Det bör ha varit tämligen samma ikväll i Göteborg.

 1. Estranha forma de vida
 2. Cravos de papel
 3. Amar-te
 4. Lágrima
 5. Quem me dera
 6. Meu fado meu
 7. Onde Vais
 8. Chuva
 9. Há palavras que nos beijam
 10. Senhor vinho
 11. Verde limão
 12. De volta pro aconchego
 13. Rosa branca
 14. Oh gente da minha terra
 15. Casa
 16. Barco negro
En kommentar Lägg till din
 1. Härlig närvarokänsla i bilderna. Fascinerande självsäker kvinna i sin gripande genre. Och hennes musiker sittande som nästan silhuetter mot den smakfullt, rent av dramatiskt föränderliga färgsättningen i bakgrunden. Intressanta fakta. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *