David Crosby död – Torsdag 19 januari 2023

David Crosby avliden idag. Han var född 14 augusti 1941 i Los Angeles. En av rockmusiken stora profiler har lämnat oss vid 81 års ålder. Han var en stark personlighet, bra låtskrivare och hade en av de finaste rösterna i sin generation. En lång karriär som startade med The Byrds vidare till samarbetet i Crosby, Stills, Nash & Young o.s.v.. Första soloalbumet If I Could Only Remember My Name från 1971 är en klassiker. Hans meritlista är imponerande och så välkänd att jag inte repeterar den här. Invald i Rock´n Roll Hall of Fame två gånger om. Med The Byrds (1991) och med Crosby, Stills ,Nash & Young (1997).

Jag fick se David live vid tre tillfällen. Ihop med Graham Nash två gånger samma vecka i februari 2005. Först i Konserthuset, Stockholm och två dagar senare på Rondo i Göteborg. De var så sammansvetsade efter alla år och det var ljuvliga tillställningar. Sedan kom han med sonen James Raymond som kapellmästare och keyboardist och med bl.a Mai Leisz på bas och Jeff Pevar på gitarr under namnet David Crosby & Friends till Konserthuset i Göteborg i september 2018. Hans helt unika röst fanns kvar även på den senare konserten. Här är att läsa vad jag skrev den gången i bloggen.

David Crosby i fin form med suveränt band på Konserthuset – Onsdag 5 september 2018

Sedan comebackalbumet Croz från 2014 kom han med albumen Lighthouse (2016) och Sky Trails (2017) och så sent som i maj 2021 kom kritikerrosade albumet For Free och fram till pandemin var han även flitigt turnerande.

Jag kan rekommendera läsning av hans självbiografi Long Time Gone från 1988. Det kom även en uppföljande bok 2006, Since Then: How I Survived Everything and Lived To Tell About it. Det finns också en riktigt bra dokumentärfilm från 2019 på 90 minuter David Crosby : Remember My Name. Regisserad av Cameron Crowe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *