Jack Vreeswijk avliden – Måndag 3 april 2023

Jack Vreeswijk bortgången. Han föddes den 25 januari 1964 i Stockholm och blev 59 år gammal. Som son till Cornelis Vreeswijk (1937-1987) hade han till att börja med svårt att skapa en egen karriär. Men den tog fart när han 1996 fick ut sitt första album Is i magen, med mest eget material där Mina gamla skor blev ofta spelad i radio. Här finns också versioner av Efter midnatt och Om jag vore arbetslös.

Jack blev en populär liveartist på bl.a flera visfestivaler och spelade oftast som duo ihop med gitarristen Love Tholin. Denne är också gitarrist och arrangör ihop med Jack på hans senare skivor, som på andra albumet Underbart (2004) som bl.a innehöll ett flertal av pappans tidigare outgivna material. På tredje albumet Jack Vreeswijk Sjunger Vreeswijk (2009) kom han med flera av faderns tidigare inspelade låtar, dock var spår 5 och 10 eget.

2010 kom filmen om Cornelis, där all musik producerades av Love Tholin i dennes studio i Åmål och all originalmusik skrevs av Jack. Det blev ett fjärdealbum Wichita som kom 2012 och innehöll blandat material, mest eget och från Cornelis.

Cdn Wichita från 2012

Jack blev med åren en allt bättre liveartist. Jag såg honom bl.a. i Åmål i Kulturmagasinet 2010 och senast var det på Lorensbergsteatern i Göteborg 2018 på den mycket populära turné han gjorde ihop med CajsaStina Åkerström och band. Den som gick under namnet Du och jag farsan. Det var en helkväll där deras mellansnack var en extra behållning. Skrev såhär;

Jag hittade en fin bild på en ung Jack i en inspelning ute på SVT Göteborg.

Jack fick det stora Cornelisstipendiet år 2000 och Fred Åkerström stipendiet 2008. Det senare stipendiet instiftades 1987 av Visfestivalen i Västervik och tilldelades varje år med motivering som följer “en person som på ett betydelsefullt sätt arbetat för att bevara, utveckla och/eller skapa svensk visa”. Detta stipendium upphörde dock delas ut 2014.

Tidigare i år initierades ett nytt stipendium i Fred Åkerströms namn och Jack Vreeswijk erhöll det allra första. Nättidningen Musikindustrin skrev följande;

Fred Åkerström-stipendiet till Jack Vreeswijk

Jack var Sommarvärd i P1 2018 och det kan lyssnas på via denna länk:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1077316

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *