SVT- Dokumentären Rising sun blues med the Animals och Sveriges Radio-profiler på 60-talet – Lördag 10 juli 2021

Såg entimmas-dokumentären Rising Sun Blues — i popens gryning ikväll i SVT. Det var väl egentligen fyra program i ett som Erik Strömdahl gjort här. Historien om låten House of the Rising Sun, den om det fortfarande turnerande the Animals , ett om Sveriges Radios programledare på 60-talet och ett om krögarens väg till att öppna krog i Haninge. Här är länken till programmet.

https://www.svtplay.se/video/31644950/rising-sun-blues-i-popens-gryning

Allt intressant men lite rörigt blev det nog. Lite kul var det ändå att få se och höra lite från radiolegenderna Klas Burling, Kersti Adams-Ray, Lennart Wretlind och Stefan Wermelin m.fl.

The Animals originaltrumslagare John Steel och jag i Kungsbacka september 2019

När det gäller historiken kring låten som först hette Rising Sun Blues fick vi mycket fina arkivklipp. Om the Animals inspelning ordades en hel del utan att de ens nämndes det ikoniska gitarrintrot som Hilton Valentine stod för. Lika klassiskt som Alan Price orgel och Eric Burdons röst är Hiltons solo.

Repriserar av den anledning det inlägg jag skrev efter Hilton Valentines död i januari i år.

https://blogg.wivatt.se/2021/01/30/the-animals-gitarristen-hilton-valentine-dod-lordag-30-januari-2021/

Här är också min recension av The Animals när de kom till Kungsbacka i september 2019.

https://blogg.wivatt.se/2019/09/26/the-animals-kom-till-kungsbacka-teater/

Mick Gallagher och jag 2019
2 kommentarer Lägg till din
 1. Hej Leif, Erik heter jag – jag är inte musikjournalist, däremot väldigt musikintresserad med fokus på 50/60/70-tal, däribland Animals, och såg av en slump den dokumentär Du skriver om på Din blogg. Ett antal uppgifter förekom emellertid i filmen som Du kanske kan kasta åtminstone visst ljus över – jag har försökt kontakta upphovsmannen Erik Strömdahl via Facebook men utan att få svar.

  Mina spörsmål berör i filmen förekommande uppgift att Alan Price i sina memoarer angett ett eget skäl till sitt avhopp (den stulna orgeln), samt berättat om detta i en BBC-intervju år 1982. Då denna historia är fullkomligt ny för mig såväl vad gäller orgeln, memoarerna som BBC-intervjun undrar jag om Du som Animalskunnig hört dessa uppgifter tidigare, samt om och var de i så fall dokumenterats? I samtliga intervjuer jag lyckats hitta (den senaste från 1994 eller 1996) samt den litteratur jag samlat på mig refereras alltid till att Price enligt egen uppgift var den som upptäckte låten (HOTRS) och skrev gruppens arrangemang, medan de andra unisont hävdat att Valentine upptäckte låten och att arrangemanget var ett kollektivt verk av hela gruppen. Price skall enligt de övriga hoppat av utan förvarning eller angivande av egentligt skäl, och spekulationerna kring den egentliga orsaken brukar variera från flygrädsla till att Price dagarna innan mottagit den första (och enbart på honom utställda) royaltychecken för HOTRS – och insett att han inte längre behövde turnera…

  Tacksam för all info.

  Med vänlig hälsning,
  Erik Iancovici

  1. hej Erik. Tyvärr vet jag inte mer i frågan,.Har inte hört om någon bok av Alan Price men den bör ju finnas eftersom det citerades ur den,Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *